Ұлыбританиядағы Бата университетінің ғалымдары аш қарынға кофе ішу қандағы қант деңгейін бақылауды бұзуы мүмкін екенін анықтады. Зерттеу нәтижелері British Journal of Nutrition-да жарияланды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Тәжірибе кезінде еріктілердің бір тобына оянғаннан кейін бірден калория мөлшері әдеттегі таңғы асқа теңестірілген тәтті сусын ішу ұсынылды.
Екінші топ мүшелері алдымен қою қара кофе ішіп, жарты сағаттан кейін оларға қант қосылған сусын берілді.
Осыдан кейін субъектілерден глюкоза деңгейін тексеру үшін қан үлгілері алынды. Таңғы ас алдында кофе ішу қандағы қантты 50 пайызға арттырғаны белгілі болды.
Мамандардың пікірінше, ұзақ мерзімді перспективада осы көрсеткіштің мұндай жоғары болуы дененің глюкозаға төзімділігінің бұзылуына әкелуі мүмкін, бұл өз кезегінде екінші типті қант диабетін дамыту қаупін арттырады.
Зерттеу авторлары таңертеңгі кофеден толығымен бас тартудың қажеті жоқ екенін айтады - оны қолданар алдында таңғы ас ішу жеткілікті.