Ғалымдар күрішті дайындаудың ең қауіпсіз әдісін айтты
Британдық ғалымдар күріш дайындаудың ең қауіпсіз әдісін айтты. Зерттеу Science of the Total Environment журналында жарияланды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Шеффилд университетінің зерттеушілерінің айтуынша, күріш пайдалы екеніне қарамастан, ол күшәла (мышьяк-ред.) жинап, жүрек-тамыр аурулары салдарынан өлімге әкелуі мүмкін.
Ғалымдар күріштегі күшәла деңгейін жуу немесе шаю арқылы, сондай-ақ әртүрлі пісіру әдістерін қолдану арқылы төмендету мүмкіндігін талдады. Нәтижесінде олар сіңіру әдісімен буландырса, өнімнің пайдалы қасиеттерін сақтай отырып, зиянды заттардың көп мөлшерін сіңіретінін анықтады.
Мамандар атап өткендей, суды қайнатыңыз, содан кейін күріш қосып, тағы бес минут пісіріңіз. Осыдан кейін күшәланың көп бөлігін алып тастаған ескі суды төгіп тастау керек, жаңасын қосып, табаны қақпақпен жауып, барлық сұйықтық сіңгенше баяу немесе орташа отта пісіру керек.
Бұл әдіс ең көп қоректік заттарды сақтай отырып, қоңыр күріштен бейорганикалық қосылыстардың 54 пайызын және ақ күріштен шамамен 73 пайызын алып тастайтыны атап өтілді.