Дәрігер қызыл уылдырықтың өлімге жеткізетін қаупін атады
Ресейлік диетолог, нутрициолог Александра Ноев қызыл уылдырықтың өлімге жеткізетін қаупін және диетадағы осы өнімнің рұқсат етілген мөлшерін атады, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Қызыл уылдырықта тұз өте көп - өнімнің 100 граммына шамамен 10 грамм. Ал Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы күніне 4,5 грамм тұздан артық тұтынуға кеңес бермейді.
Дәрігердің айтуынша, қызыл уылдырықтағы тұздың көп мөлшері жүрек-тамыр жүйесіне, асқазан-ішек жолдарына, буындарға әсер етеді және гипертонияға, иммунитеттің төмендеуіне әкелуі мүмкін.
Сонымен қатар, бұл өнім Квинкенің ісінуіне және анафилактикалық шокқа дейін жеткізетін ауыр аллергиялық реакция тудыруы ықтимал. Сапасыз немесе мерзімі өткен уылдырық денсаулыққа ерекше қауіп төндіреді. Мұндай өнім бүйректің, бауырдың, жүйке жүйесінің жұмысына теріс әсер етеді және ботулизмді тудыруы мүмкін, ол көбінесе өлімге әкеледі.
Ноев қызыл уылдырықты сатып алмас бұрын қаптаманың бүтіндігін, жарамдылық мерзімін және өнімнің құрамын тексеруді ұсынады — онда бояғыштар мен хош иістер болмауы керек. Диетолог уылдырықтың сыртқы түрін бағалау мүмкіндігі бар шыны немесе пластикалық контейнерлерге артықшылық беруге шақырады. Бұл жағдайда уылдырығы бар банкалар қатаң тоңазытқыштарда сақталуы керек.
"Мен аздап тұздалған уылдырықты алуға кеңес беремін. Өйткені, өнімге тұз неғұрлым көп салынса, тұрып қалу ықтималдығы соғұрлым жоғары болады", - деді Ресейлік диетолог, нутрициолог Александр Ноев.
Маман уылдырықты бірнеше қасықтан аптасына екі рет қана жеуді қсынды. Адам қызыл уылдырықты жейтін күндері басқа тұзды тағамдардан бас тартуы керек.