Диетолог Ольга Кораблева тауық жұмыртқасының күнделікті мөлшерін, сонымен қатар бұл өнімнің кейбір адамдар үшін пайдасы мен зиянын айтып берді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Дәрігер жұмыртқа аллергия тудыруы мүмкін екенін ескертті. Оны жоғары холестерині бар адамдарға да жеуге болмайды. Сонымен қатар бұл өнімді панкреатит, гастрит бауыр мен өт қабының проблемалары бар адамдар қолданбағаны жөн.
"Жұмыртқалар рефлюкс тудырады: аузында ащы және жүрек жарасы пайда болатын жағдай. Асқазандағы нәрсе өңешке ауысады - әсіресе адамдар тамақ ішкеннен кейін жатса.Бұл жұмыртқалардың кешкі асқа ұсынылмауының бірден-бір себебі", - деді Ольга Кораблева.
Диетологтың мәліметінше, бір жұмыртқаның құрамында 13 пайыз ақуыз және 12 пайыз май бар. Бұл өнім кальцийге, фосфорға және дәрумендердің барлық кешеніне бай. Сарысында ми тінін нәрлендіретін, фосфорды қамтамасыз ететін және холестеринді бляшкалардың пайда болуына кедергі келтіретін летицин бар.
Таңғы асқа бір немесе екі жұмыртқа, Корабелваның айтуынша, адамға бұлшықет массасын арттыруға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, өнім өте жоғары калориялы және қоректік емес - 100 грамм үшін орта есеппен 150 калория.
Дені сау адам күніне үш жұмыртқа жей алады. Алайда, рацион әртүрлі болуы үшін аптасына алты данадан артық жемеген жөн.
Кораблева тауық жұмыртқасын күнделікті тұтыну көңіл-күйді жақсартатынын баса айтады. Бұл табиғи седативті холиннің көмегімен жүзеге асады.100 грамм қайнатылған жұмыртқаның құрамында "бақыт гормоны" — серотонин шығаратын триптофанның күнделікті құнының шамамен 20 пайызы бар.