Ғалымдар чили бұрышының денсаулыққа пайдасын анықтады
Жерорта теңізі Neuromed неврология институтының италиялық ғалымдары чили бұрышының пайдасын айтты. Мамандар бұрышты үнемі тұтыну жүрек-қан тамырлары мен цереброваскулярлық аурулардан болатын өлімнің қаупін азайтуға болатындығын анықтады деп жазады stan.kz.
Зерттеуге шамамен 23 мың адам қатысты, олардың жағдайы сегіз жыл бойы байқалды. Аптасына кемінде төрт рет қызыл ащы бұрыш жеген адамдар бұл өнімді сирек тұтынатын адамдарға немесе тіпті одан тұтынатындарға қарағанда инфаркттан 40 пайызға аз және ми қан тамырлары ауруынан 50 пайызға аз ауыратыны белгілі болды.
«Қызықты факт, өлім-жітімнің төмендеу қаупі мен диета арасындағы байланыс орнатылмаған. Басқаша айтқанда, чили Жерорта теңізі диетасын ұстанатындарға да, сондай-ақ дұрыс тамақтанбайтын адамдарға да қорғаныс әсерін тигізеді», - дейді авторлардың бірі, эпидемиолог Мария Лаура Боначио.
Ғалымдар бұрыштың ағзаға әсер ету механизмін түсіну үшін қосымша зерттеулер қажет екенін атап өтті.