Ресейлік дәрігер және тележүргізуші Александр Мясников "Россия-1" телеарнасында қартаю процесін тездететін өнімдерді атады, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Оның айтуынша, тамақ мәзіріне негізінен көкөністер, жемістер, қайнатылған ет, балық және сүт өнімдері кіруі керек. Дегенмен кейде "зиянды" өнімдерді де қолдануға болады. Сонымен, құрамында қанттың, тұздың және зиянды майлардың артық мөлшері бар барлық тағам қартаю процесін тездетеді. Шамадан тыс тамақтану және артық калориялар да денеге кері әсер етеді.
Дәрігер ағзаға өте пайдалы майшабақтар туралы айтты, ол организм үшін өте пайдалы, бірақ көбінесе бұл балық маринадта дайындалуына байланысты оның құрамында тұз көп болуы мүмкін екенін атап өтті. Аталған тағамның бір бөлігінде тұздың күнделікті дозасы болуы мүмкін.
"Майшабақтың пайдалы қасиеттері зиянды заттармен теңдестірілмейді, ал майшабақтың зиянды қасиеттері оның құрамындағы пайдалы қанықпаған май қышқылдарымен теңестіріледі", — деп түсіндірді Мясников.
Бұдан өзге маман қартаюды тездететін өнімдер ретінде қатты қуырылған ет пен шұжықтарды атады. Ол Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы 2015 жылы барлық шұжық өнімдерін канцерогендерден тұратын тағам ретінде танығанын еске түсірді.